به گزارش فراهان خبر؛ مهدی خورسند کارشناس مسائل بینالملل در گفتگو با خبرنگار سیاسی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ با اشاره به تحریم های اروپاییان علیه ایران، اظهار داشت: جمهوری اسلامی در طول ۴۳ سال گذشته تقریبا به اشکال و انواع مختلف درگیر تحریم بوده است. البته نه فقط جمهوری اسلامی ایران، ما شاهد این هستیم که هر کشور و نظامی که در مقابل خواست نظام و دموکراسی موجود یا این نظم تک قطبی آمریکا در دنیا بخواهد بایستد به اشکال مختلف این کشور دامن آن را خواهد گرفت.
وی با تاکید بر اینکه آمریکایی ها، غربی ها و اروپایی ها به مسئله تحریم اعتیاد پیداه کرده اند، تصریح کرد: یکی از راهکارهایی که می توان از این فضای تحریمی فاصله گرفت و اقتصاد را به آن متکی نکرد، این است که ما باید تنوع در هم پیمانان و شرکای تجاری و اقتصادی مان ایجاد کنیم.
خورسند افزود: در شرایط کنونی دنیا، نظم از یک نظم متزلزل تک قطبی وارد یک نظم شبکه ای شده است که در این نظم شبکه ای خیلی کشورها دیگر از آمریکا و دستورات آن پیروی نمی کنند.
تحریم در تضاد منافع ملی سایر کشورها
این کارشناس مسائل بینالملل با بیان اینکه کشورهای دنیا دیگر هیچ نگاهی به تحریم بودن ایران ندارند، گفت: بسیاری از کشورها علاقه مند هستند که با ایران فعالیت و همکاری داشته باشند که این باعث می شود ما دیگر خیلی بار فشار تحریمی را به تنهایی به دوش نکشیم.
وی بیان کرد: ما تاکنون در نهاد هایی که ماهیت اقتصادی، سیاسی و امنیتی در منطقه و دنیا دارند، خیلی عضو فعالی نبودیم اما در طول سال های گذشته موضوع تجارت با تعرفه های ترجیحی با اتحادیه اقتصادی اوراسیا را داشتیم و در حال حاضر به فکر تجارت آزاد با این صنعت هستیم. همچنین عضویت رسمی ما در سازمان همکاری شانگهای در حال طی شدن است که این ها نهادهایی هستند که ماهیت اقتصادی دارند و می توانند برای کشور ما ظرفیت زا باشند.
وی افزود: توسعه همکاری ها با کشورهای همسایه موجب شده است که ما یک فرایند و موارد جدیدی در همکاری های اقتصادی شاهد باشیم و قاعدتا حضور در این نهادهای منطقه ای اولا وزن سیاسی و اقتصادی ما را بالا می برد و باعث می شود اقتصاد کشورهای همسایه به اقتصاد ما گره بخورد در ثانی هزینه تحریم های بین المللی علیه ایران برای غربی ها بالاتر خواهد رفت.
تلاش برای ایجاد مسیرهای تجاری جدید
مهدی خورسند با بیان اینکه ایجاد یک مسیر تجارت جدید، یک شبه درست نمی شود، تصریح کرد: انتقاداتی به فرآیندی که در دولت سیزدهم شروع شده وجود دارد که این فرآیند چه دستاوردی داشت؟ چرا مردم در سفره های خود آن را احساس نمی کنند؟ این ها همه بهانه جویی است از این بابت که وقتی میخواهید یک مسیر تجارت جدید ایجاد کنید نیاز به مذاکره، اعتماد سازی، راهکارها و قوانین خاص خود را دارد.
این کارشناس مسائل بینالملل با اشاره به اینکه در طول سال های گذشته فضای همکاری با همسایه های خود را از دست داده ایم و حالا برای بازیابی این فرصت ها باید اعتمادسازی کنیم که زمان بر است، گفت: دولت دارد زحمت خود را میکشد و منتقدین هم باید بدانند که جبران این دوری ۲۰ ساله ما از همسایه ها کاری زمان بر است اما امیدواریم با تلاشی که در حال صورت گرفتن است در کمترین زمان ممکن به چیدن ثمرات و میوه این اقدامات دولت سیزدهم برسیم.