ریزش سن غلات در مزارع استان مرکزی/ مبارزه با سن مادر در کنترل سن‌زدگی بسیار مهم است

با توجه به ریزش سن مادری در مزارع استان مرکزی ضروری است کشاورزان غله کار استان ضمن مشورت با کارشناسان امر و به منظور جلوگیری از خسارات بعدی نسبت به مبارزه با این آفت در زمان مناسب اقدام کنند.

به گزارش فراهان خبر به نقل از دیار آفتاب؛ آفت سن غلات با تغذیه از گندم و جو در مراحل مختلف رویشی موجب کاهش عملکرد (خسارت کمی) و از بین بردن خاصیت نانوایی (خسارت کیفی) می‌گردد، نحوه فعالیت سن مادری در کوه و زیر بوته‌های گون و گیاهان وحشی است که از اوخر اسفندماه با گرم شدن هوا به‌صورت دسته‌جمعی به مزارع گندم حمله می‌کند، در این زمان بوته‌های گندم که در مرحله پنجه زدن یا ساقه رفتن هستند مورد تغذیه سن قرارگرفته به‌طوری‌که برگ و جوانه مرکزی مولد خوشه از بین می‌رود.

سن‌های مادری پس از تغذیه کافی جفت‌گیری نموده و تخم‌های خود را به‌صورت دو دسته هفت‌تایی روی برگ‌ها می‌گذارند، پوره‌های خارج‌شده از تخم به روی خوشه‌های گندم رفته و از دانه‌های شیری گندم تغذیه می‌کنند و باعث چروکیدگی دانه‌ها می‌گردند.

لزوم مبارزه با علف‌های هرز و آفات

محمد زاهدی معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان مرکزی در گفتگو با دیار آفتاب؛ با اشاره به ریزش سن غلات در مزارع استان مرکزی و رسیدن به نرم مبارزه در اکثر مناطق اظهار داشت: مشکلی که معمولاً در سال‌هایی که خشک‌سالی است به وجود می‌آید این است که کشاورزان به دلیل اینکه امید خود را برای تولید محصول از دست می‌دهند معمولاً برای مبارزه با عوامل خسارت زا مثل علف هرز و سن اقدام نمی‌کنند درصورتی‌که این‌ها خود عوامل تشدیدکننده خسارات خشک‌سالی هستند.

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان مرکزی بیان کرد: وقتی علف هرز در مزرعه وجود داشته باشد همان رطوبت ناچیز خاک را هم جذب می‌کنند بنابراین بهتر است که مبارزه با علف‌های هرز انجام شود تا محصول بتواند از رطوبت خاک نهایت استفاده را داشته باشد.

زاهدی اذعان داشت: وقتی محصول دچار تنش خشک‌سالی می‌شود و عملکرد آن کاهش پیدا می‌کند اگر آفت هم به آن حمله کند هم مقاومت کمتری دارد و هم اینکه به حداقل عملکرد برای برداشت هم نخواهد رسید.

وی افزود: اتفاقاً در شرایط خشک‌سالی کشاورزان باید با توجه بیشتر به مزارع عوامل خسارت زا را کنترل و طبق توصیه‌های فنی عمل کنند.

مبارزه با سن مادر در کنترل و کاهش سن‌زدگی بسیار مهم است

سم‌پاشی و مبارزه به‌موقع علیه آفت سن غلات در کنترل و مقابله با آن بسیار تعیین‌کننده است، به‌طوری‌که هر چه در مبارزه با سن مادر موفق‌تر عمل شود به همان میزان جمعیت سن پوره کمتر شده و عملیات مبارزه با پوره کاهش پیدا خواهد کرد.

زمان دقیق مبارزه با سن در مرحله سن مادر در کنترل و کاهش سن زدگی بسیار مهم است، عملیات مبارزه با سن مادر باید قبل از تخم‌ریزی انجام گیرد چراکه در غیر این صورت مبارزه و سم‌پاشی علیه آفت نتیجه مطلوبی نخواهد داشت.

گفتنی است که سم‌پاشی بهتر است در ساعات اولیه صبح انجام‌گرفته و از سم‌پاشی در شرایط وزش باد خودداری شود، ضمن اینکه مشورت با کارشناسان امر، رعایت اصول ایمنی ازجمله استفاده از ماسک و لباس مناسب حین استفاده از سموم شیمیایی ضروری است.

در سال زراعی جاری ۱۸۹ هزار و ۶۰۰ هکتار اراضی از اراضی استان مرکزی زیر کشت گندم دیم و ۱۲ هزار و ۲۰۰ هکتار به کشت جو دیم اختصاص دارد همچنین ۴۶ هزار و ۲۸۰ هکتار از اراضی زیر کشت گندم آبی و ۴۹ هزار ۵۰۰ هکتار به کشت جو آبی اختصاص یافته است.

انتهای پیام/

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

15 − 8 =