به گزارش پایگاه خبری تحلیلی«فراهان خبر»؛ دانشجویان دانشگاههای آمریکا که علیه جنگ در غزه تظاهرات میکنند، متعهد شدهاند که با وجود تلاشهای روزافزون مسئولان دانشگاهها و پلیس برای پاکسازی تظاهرات، به اقدامات خود ادامه دهند.
به گزارش الجزیره، همزمان با گسترش اعتراضات، دانشجویان در سراسر آمریکا خواستار قطع روابط مالی دانشگاه با اسرائیل و کنار گذاشتن شرکتهایی هستند که به گفته آنها جنگ هفت ماهه علیه غزه را تامین و تجهیز میکنند. دانشجویان عمدتا درخواست کردهاند که دانشگاهها سرمایهگذاریهای خود را فاش کنند و هرگونه سرمایه خود را از تولیدکنندگان سلاح که مرتبط با اسرائیل هستند، پس بگیرند.
در همین حال، سیاستمداران از هر دو حزب اصلی آمریکا دانشجویان را به یهودستیزی متهم میکنند؛ اتهاماتی که توسط معترضان به شدت رد شده است.
تصمیم برای فراخواندن نیروهای پلیس و پراکنده کردن معترضان، منجر به دستگیری صدها نفر در دانشگاههای مختلف شده است. تصاویری از بازداشت خشونتآمیز دانشجویان، اساتید و روزنامهنگاران توسط افسران در دانشگاههای مختلف، خشم عمومی را برانگیخته، اما کمک چندانی به کاهش سرعت تظاهرات نکرده است؛ زیرا از زمانی که دانشجویان دانشگاه کلمبیا برای آگاهی بخشی در خصوص غزه و نشان دادن اعتراض شروع به راه اندازی اردوگاه در محوطه دانشگاه کردند، اقدامات اعتراضی مشابه به سرعت گسترش یافته و حتی به اروپا و استرالیا نیز رسیده است.
اعتراضات دانشجویی در حمایت از غزه: نمادی از شکاف بین نسلها
کارشناسان میگویند که این جنبش اعتراضی شکاف نسلی در آمریکا را برجسته کرده و تمایل جوانان برای به چالش کشیدن سیاستمداران و مسئولان دانشگاهها را نشان میدهد. تحلیلگران استدلال میکنند که جوانان آمریکایی بیش از نسلهای قبلی خود از فلسطین حمایت میکنند و همین امر میتواند به چالشی برای انتخاب مجدد جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده تبدیل شود.
«عمر واسو» استادیار علوم سیاسی در دانشگاه کالیفرنیا میگوید: «ما در حال حاضر شاهد شکاف اصلی در خصوص مسئله اسرائیل هستیم و این موضوع در دراز مدت به چالشی برای حزب دموکرات تبدیل خواهد شد».
امان عبدالهادی، جامعه شناس در دانشگاه شیکاگو در این خصوص گفت که جوانان نسبت به نسل قدیمیتر و نسبت به سیاستهایی که در حال اجرا است، ناراضی هستند. او اعتراضات اخیر را نوعی «نقطه عطف» در افکار عمومی شهروندان آمریکا خواند و گفت: «در تاریخ آمریکا، معمولاً تغییرات بزرگ در افکار عمومی یا همزمان با جنبشهای دانشجویی بوده و یا توسط آنها آغاز شده است». وی تصریح کرد که فعالیت در محوطه دانشگاه میتواند مبنای تغییر سیاسی باشد.
مصیبت برای بایدن
سالها نظرسنجیهای عمومی در آمریکا نشان میداد که افراد جوانتر نسبت به فلسطینیها همدردی بیشتری نشان میدهند و منتقد رویکرد رژیم صهیونیستی هستند. در ماههای اخیر نیز نظرسنجیهای متعددی نشان داده که اکثر آمریکاییها از آتشبس دائمی در غزه حمایت میکنند. این در حالی رخ میدهد که بایدن طی ۷ ماه جنگ علیه غزه، حمایت قاطع خود را از رژیم صهیونیستی حفظ کرده است.
موضع جو بایدن میتواند از نظر سیاسی برای او پر هزینه باشد، زیرا او در انتخابات امسال که ماه نوامبر برگزار میشود، در رقابتی سخت مقابل دونالد ترامپ از حزب جمهوریخواه قرار دارد.
عبدالهادی، جامعهشناس در خصوص هزینه سیاسی جنگ غزه برای حزب دموکرات میگوید: «واقعیت این است که دموکراتها به ما میگویند جوانان و رنگین پوستها باید دموکراسی را نجات دهند و برای حفظ دموکراسی باید هر گونه دعوا با دولت فعلی کنار گذاشته شود. اما دموکراسی کجاست وقتی سربازان دولتی دانشجویان و اساتید را به خاطر اعتراض میزنند و کاخ سفید در این مورد چیزی نمیگوید؟»
در انتها، «عمر واسو» استادیار علوم سیاسی در دانشگاه کالیفرنیا گفت که این اعتراضات به دلیل دامنه خود میتواند افکار عمومی را تغییر دهد و به رشد ائتلافهای سیاسی حول یک هدف مشخص کمک کند. به گفته او، اگر این تظاهرات منجر به تغییر سیاست هم نشود، منجر به ایجاد نوعی ظرفیت مدنی در نسلی از جوانان خواهد شد که در درازمدت حول موضوع فلسطین فعالیت خواهند کرد.