به گزارش پایگاه خبری تحلیلی«فراهان خبر» به نقل از قدس: ناترازی گاز در کشور به یک مشکل جدی و مهم تبدیل شده است. هر چه زمان میگذرد این مشکل جدیتر میشود، زیرا از یک طرف از تنوع سبد سوختی در کشور بی بهره هستیم و به شدت به گاز به عنوان یک منبع انرژی مورد نیاز برای مصارف خانگی و صنعتی وابستهایم و از طرف دیگر، هر روز مصارف گاز به ویژه در بخش صنایع بیشتر و متنوعتر میشود.
در کشورهای مختلف در اقصا نقاط جهان راهکارهای مختلفی برای حل مشکل ناترازی انرژی در نظر گرفته شده است. در بسیاری از این کشورها، صنایع مسئولیت تأمین انرژی مورد نیاز برای ماههای سرد سال را برعهده گرفتهاند. زیرا در این ماهها، مصارف خانگی به شدت بالا میرود و امکان تأمین انرژی موردنیاز صنایع وجود ندارد.
دولتها معمولاً برای ۹ ماه از سال به تأمین انرژی مورد نیاز صنایع میپردازند. اما در ماههای سرد باید خودشان به فکر تأمین انرژی موردنیازشان باشند. از نظر کارشناسان، سرمایهگذاری صنایع در ذخیرهسازی گاز دارای توجیه اقتصادی است. زیرا از این طریق، سود سرشاری نصیب صنایع میشود.
رابطه بین صنایع و دولت باید دوطرفه باشد. در حالی که دولت به عرضه انرژی یارانهای و با قیمت مناسب به صنایع میپردازد و از آنها حمایت به عمل میآورد، آنها هم باید در شرایط سخت به کمک دولت بیایند و با ذخیرهسازی گاز کمککار کشور باشند.
ولیالله بیاتی، نماینده تفرش، آشتیان و فراهان از استان مرکزی در مجلس در خصوص لزوم ذخیرهسازی گاز توسط صنایع برای ماههای سرد سال به نحوی که از تعطیلی آنها بر اثر ناترازی گاز جلوگیری شود و منافع کشور به خطر نیفتد، تصریح کرد: مهمترین اقدامی که باید در حوزه انرژی انجام دهیم این است که از وابستگی تمام و کمال صنایع به تأمین انرژی توسط دولت پرهیز کنیم. دولت در ماههای گرم سال که اضافه تولید داریم به اعطای گاز با قیمت یارانهای به صنایع مبادرت میکند. اما ادامه این روند در ماههای سرد سال امکانپذیر نیست.
وی ادامه داد: صنایع باید به سمت ذخیرهسازی گاز برای ماههای سرد سال بروند. به ویژه صنایعی مانند پتروشیمیها و فولادیها که وضعیت درآمدی خوبی دارند، باید به فکر ذخیرهسازی گاز برای ماههای سرد سال باشند.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: ذخیرهسازی گاز توسط صنایع از یک طرف منافع صنایع را تأمین میکند و از عدم النفع چند میلیارد دلاری آنها بر اثر توقف تولید جلوگیری به عمل میآورد و از طرف دیگر، ارزآوری برای دولت را هم در ماههای سرد سال خواهیم داشت. این روش یک بازی برد-برد برای صنایع و کشور محسوب میشود.
بیاتی گفت: این امکان وجود ندارد که ما گاز را با قیمت پایین و یارانهای در اختیار صنایع قرار دهیم و آنها به تولید بپردازند و سود سرشاری ببرند، اما وقتی ناترازی داریم، سراغ مردم برویم و به آنها فشار بیاوریم. در شرایطی که دولت به حمایت از صنایع میپردازد و گاز یارانهای در اختیارشان قرار میدهد، آنها هم باید با ذخیرهسازی گاز برای ماههای سرد سال به کمک کشور بیایند.
وی ادامه داد: از هر طرف به ذخیرهسازی گاز توسط صنایع نگاه میکنیم، سودآور است. صنایع گاز را با قیمت پایین در ماههای گرم سال در اختیار میگیرند و از این بابت سود میکنند. همین گاز را در ماههای سرد سال تبدیل به محصولاتی میکنند که در زمستان با قیمت بسیار بالایی به فروش میرسد، از این بابت هم سود سرشاری نصیبشان میشود.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: درست است که ذخیرهسازی گاز برای صنایع هزینهبر است و نیاز به سرمایهگذاری کلانی دارد. اما با توجه به مزیتهای اقتصادی که این روش برای صنایع دارد، سرمایهگذاری در این بخش کاملاً برای صنایع دارای توجیه اقتصادی است.
وی ادامه داد: صنایع باید با ایجاد مخازن ذخیرهسازی گاز، جلوی ضرر ۱۵ میلیارد دلاری اقتصادی به خودشان را میگیرند و در ماههای سرد سال به فعالیت ادامه دهند. بهترین راهکار عبور صنایع از ناترازی گاز و جلوگیری از توقف تولید، سرمایهگذاری در راستای ذخیرهسازی گاز و تداوم صادرات محصولات صنعتی در فصول سرد سال است.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: تا جائیکه میتوانیم باید صنایع را در زمینه تأمین انرژی موردنیازشان خودکفا کنیم. سیاستها را باید به سمتی سوق دهیم که صنایع خودشان در این زمینه مسئولیت برعهده بگیرند.
وی ادامه داد: در کشورهای مختلف نمونههای موفقی از مشارکت صنایع در تأمین انرژی موردنیازشان به ویژه برای دورانی که کشور با ناترازی مواجه است، وجود دارد. در کشور ما نیز صنایع باید در این بخش فعال شوند.