کودتای انگلیسی با هدف تاراج منابع ایران شکل گرفت

نماینده سابق تفرش، آشتیان و فراهان گفت: کودتای انگلیسی با نقشه‌های روباه پیر برای تامین منافع انگلیس، حکومت رضا‌خان حلقه به گوش استعمار را روی کار آورد و سالیان سال منابع ملت ایران توسط استعمار انگلیس به یغما برده شد.

محمد حسینی در گفتگو با «فراهان خبر» با اشاره به نفوذ بیگانگان در کشور ما در زمان قاجار گفت: اتفاقاتی که در کشور رخ داده به خصوص در زمان قاجار سبب شو تا انگلیسی‌ها و روس‌ها نفوذ زیادی را در دربار قاجار ایجاد کنند.

وی افزود: بعد از جنگ جهانی اول به خاطر شرایط استراتژیکی ایران برای تامین منابع نفتی برای بریتانیا، عقب راندن روس‌ها از ایران و ایجاد سلطه انگلیسی‌ها بر هند، ایران نقش بسیار مهمی را می‌توانست ایفا کند.

حسینی اظهار کرد: لذا انگلیسی‌ها تصمیم گرفتند که نفوذ زیادی را بر دربار قاجار اعمال کنند و حکومتی سر کار بیاید که منافع انگلیسی‌ها را نسبت به گذشته بیشتر تامین کند.

نماینده سابق تفرش، آشتیان و فراهان گفت: لذا انگلیس‌ها ماموران بسیار زبده خود را در برای انجام یک پژوهش با هدف شناسایی افراد مختلف در پیش گرفتند.

وی گفت: با روی کار آوردن صدر اعظم دولت قاجار به خصوص بعد از ناصرالدین شاه اقداماتی که در کشور رخ داده بود، نفوذ انگلیسی‌ها نسبت به قبل گسترش یافت.

حسینی افزود: انگلیسی‌ها بر اساس بررسی‌هایی که افسران آمریکایی در ایران انجام دادند به گزینه رضاخان رسیدند که که در آن زمان جز سپاه ایران بود و خیلی شرایط آنچنانی را نداشت.

نماینده سابق تفرش، آشتیان و فراهان اظهار کرد: در نتیجه با برگزاری جلسات متعدد این موضوع به دولت انگلیس اعلام شد و در نهایت با حمایت انگلیسی‌ها تصمیم بر آن شد که رضاخان را در اسفند ماه سال ۱۲۹۹ بتوانند به عنوان رئیس قزاق یا وزیر جنگ قرار دهند.

وی گفت: با فشار به احمد شاه قاجار و انتخاب رضاخان به عنوان وزیر جنگ، دسترسی به منابع نفتی فراهم و نقش‌آفرینی کمپانی هند شرقی در مباحث اقتصادی و سیاسی ایجاد شد.

حسینی اظهار کرد: برای اینکه انگلیس بتواند بر هند هم سلطه لازم رو داشته باشه نیازمند بود که اقداماتی توسط رضا خان صورت گیرد که رضاخان با اعزام گروهان قزاق خود از قزوین به تهران توانست در سال ۱۳۰۴ زمینه کودتای انگلیسی و تغییر حکومت در ایران را عملیاتی کند.

نماینده سابق تفرش، آشتیان و فراهان گفت: در طی این مدت نقش انگلیسی‌ها به خصوص افرادی را که به سفارتخانه خود در ایران اعزام می‌کردند به صورت واضح نمایان بود.

ی افزود: بعد از جنگ جهانی اول روس‌ها ضعیف‌تر شده بودند و حضورشان در ایران چشمگیر نبود و انگلیس‌ توانست سلطه کاملی را بر کشور ما داشته باشد.

حسینی اظهار کرد: رضاخان حتی زیر نظر انگلیسی‌ها کابینه خود را چید، و در همان زمان رضاخان قراردادهای دارسی و سایر قراردادهای نفتی شکل گرفت و منابع ما به تاراج رفت.

نماینده سابق تفرش، آشتیان و فراهان گفت: علی‌رغم بی‌طرفی ما در جنگ جهانی اول خسارت زیادی بر کشور ما تحمیل شد و حتی در جنگ جهانی دوم در نتیجه اقدامات رضاخان تحت سلطه انگلیسی‌ها در کشور ایجاد شد، سایر کشورهای دیگر تحت مستعمره انگلیس در جنوب ایران حضور پیدا کردند و از منافع کشور ما بهره بردند.

وی افزود: انگلیس برای ایجاد منافع خودش در آن زمان سیاست‌های خودکامانه و سلطه‌جویانه بر مردم و منابع ایران داشتند و در طی حکومت رضاخان چه منافع بسیار عظیمی را در قراردادهای نفتی به انگلیسی‌ها دادند و منابع کشور را به تاراج بردند.

حسینی اظهار کرد: تا زمانی که رضاخان آدم نوکر انگلیس بود، کاری به او نداشتند و حمایت‌های لازم را انجام دادند اما زمانی که احساس کردند که نگاهش به سمت انگلیسی‌ها کمتر است با یک اقدام مضحانه وی را تبعید کردند و حکومت محمدرضا‌شاه را سر کار آوردند.

نماینده سابق تفرش، آشتیان و فراهان گفت: با نگاهی به تاریخ متوجه می‌شویم که سلطه غرب چه در زمان گذشته توسط انگلیسی‌ها و چه در حال حاضر توسط استعمار آمریکا همیشه به دنبال منافع خود بوده است.

وی افزود: با توجه به جایگاه استراتژیک ایران از نظر شرایط جغرافیایی، راه به اقیانوس‌های بزرگ و منابع و معادن، کشورهای استعمارگر یک نگاه طمع‌کارانه به این منطقه داشتند که هنوز با همین نگاه بر منافع های خود از هیچ‌گونه اقدامی برای سلطه بر کشور ما دریغ نمی‌کنند و به هر نحوی به دنبال ایجاد فشارها و محدودیت‌ها برای بهره‌مندی منافع خود هستند.

حسینی اظهار کرد: کودتای انگلیسی به نام رضا شاه و به کام استعمار شکل گرفت. با نقشه‌های روباه پیر برای تامین منافع انگلیس به سلسله قاجار خاتمه داده شد و رضا‌خان میرپنج سوادکوهی که یک سرباز حلقه به گوش استعمار بود، را روی کار آمد و سالیان سال منابع ملت ایران به یغما برده شد.

انتهای خبر/

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

15 − 14 =